Varför använder man persienner i Stockholm?

Persienner använder man överallt och syftet är detsamma vart man än befinner sig. Nämligen att stänga ute ljus eller minska insynen sitt sin bostad – det sistnämnda blir väldigt påtagligt i större städer som exempelvis Stockholm där husen ligger så pass tätt och man därför måsta ha bra persienner för att hindra grannarna från att få reda på allt man gör i sitt hem. Persienner i Stockholm blir alltså en absolut nödvändighet som ger familjer en chans till ett privatliv och där man genom ett enkelt drag vid fönstret kan stänga ute omvärlden en stund. Just chansen till ett fungerande privatliv genom att ha bra persienner blir i Stockholm alltså mer påtagligt än i övriga landet – även om det exempelvis också naturligtvis fyller en sådan funktion i en liten stad som Härnösand.

Persienner ger också en signal om att man vill vara ifred, möts man av ett hus med sina persienner nerdragna, ja, då vet man att personen där inne antingen är borta eller vill ha tid för sig själv och då avstår man i de allra flesta fall också från att ringa på dörren – detta oavsett om det handlar om en villa i Stockholm eller ett radhus i Sveg. Genom att visa omvärlden sina persienner så har man också visat sin egen mottaglighet just då – nerdragna betyder oanträffbar och uppdragna betyder att det är fritt fram. Men då får man även ta viss hänsyn till vädret, det kan ju faktiskt vara så att om det är 30 grader varmt ute så kan personen i fråga ha sina persienner nerdragna för att skapa skugga till sitt hem och här får man då helt enkelt låta sin egen känsla styra – detta oavsett om det är i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Hur inreder jag med persienner i Stockholm?

Eftersom det, som sagt, i Stockholm blir väldigt viktigt att ha sina persienner nerdragna i syfte att måna om sitt privatliv så är det där även viktigt att persiennerna i fråga är både funktionella och snygga. Har du dina persienner nerdragna under en stor del av dygnet, ja, då är det även viktigt att de matchar övriga rummet. Många i Stockholm har också insett detta och köper därför persienner i något material – exempelvis bambu – som både ser snyggt ut, är lätt att inreda med och som ändå ger skydd mot både sol och nyfikna blickar. Det finns därför en stor marknad för företag som vågar ta sina persienner på större allvar och ser potential i sina produkter – i större städer som ju Stockholm är – finns det ett stort behov av att våga ta ut svängarna rent designmässigt.

Därför ska vi inte bli förvånade om det i framtiden blir populärt med randiga, rutiga eller persienner med lite tuffare mönster eller tryck på sig – det lutar nämligen åt att fler och fler intresserade storstadsbor kan tänka sig dessa varianter för att ge sina hus eller lägenheter mer karaktär och personlighet. I Stockholm, New York, Tokyo eller Chicago – egentligen överallt där en marknad för persienner finns tack vare folkmängden, det är bara att våga släppa fram de mer vågade produkterna.