Hyra bostad Stockholm – så lyckas du hitta boende

Hur ska man egentligen göra om man vill hyra bostad i Stockholm? Ska man bara förlita sig på tur och vackert vänta på att bostadskön så sakteliga ska ringla sig framåt? För personer som saknar de ekonomiska musklerna att köpa sig en egen bostad så blir Stockholm och bostadsmarknaden i huvudstaden en riktigt svår nöt att knäcka.

Konkurrensen om de få hyresrätter som finns är stenhård och till mångt och mycket får man istället förlita sig på den skakiga andrahandsmarknad som finns. Vilket innebär att man hyr exempelvis en bostadsrätt och att man i och med detta kan tvingas till att dels betala mycket pengar i hyra – och dels också tvingas bo stötvis och i kortare perioder. Något som, milt uttryckt, är knäckande och som står direkt i vägen för en personlig utveckling mot att bli vuxen.

Hur ska man då göra – finns det några genvägar om man vill hyra bostad i Stockholm? Vi ska här nedan åtminstone räkna upp några tips som kan vara användbara i jakten. Innan dess så ska vi dock även peka på vikten av tålamod: din bostad finns där ute – ge inte upp!

  • Registrera dig på en seriös sida. Idag finns det seriösa förmedlare av bostäder i Stockholm. En person som vill hyra bostad i Stockholm – exempelvis du – kan se över vilka spännande objekt som personer som vill ut har att erbjuda. Du skapar en egen profil och du registrerar dig med hjälp av bankid – vilket ger en större säkerhet – och kan filtrera fram en bostad som passar dig gällande hyra, storlek och exempelvis område som du helst vill bo i. Så fort en bostad som matchar kommer ut så får du ett mail. Givetvis kan du även under tiden se över vilka andra typer av bostäder som läggs ut. Dessa sidor skapar en bättre, säkrare andrahandsmarknad i Stockholm och man kan exempelvis få hjälp med allt från juridiska frågor vidare till tips om vilka försäkringar man behöver. Att man dessutom betalar hyran via sidan gör att både hyresvärd och hyresgäst får större trygghet i att allt fungerar som det ska.
  • Använd dina kontakter – och din fantasi. Ingen kommer att kasta en bostad i famnen på dig. Vill du hyra bostad i Stockholm så måste du också visa världen att du vill just det. Vilket innebär att du måste öppna munnen och berätta för dina kollegor, dina studiekamrater, de du träffar på krogen och alla andra att du söker efter bostad. Att använda sociala medier har visat sig vara en bra väg att ta. Gör en uppdatering där du använder dig av din fantasi för att sticka ut och få lite spridning. Det finns alltid någon som har en känning på en bostad som står ledig.
  • Tänk i andra banor. Hur tar man sig till de centrala delarna av Stockholm? Buss, pendeltåg, tunnelbana eller till och med båt. Om Stockholm har något som skiljer sig från andra städer så är det en överlägsen kollektivtrafik. Detta gör att du också kan söka dig ganska långt utanför tullarna och ändå nå centrum när som helst på dygnet. Vår poäng: var inte så snäv i ditt sökfilter – Stockholm är stort och har många förorter och områden som är riktigt härliga. Genom att utöka ditt sökområde så ger du dig själv bättre möjligheter att hyra bostad i Stockholm.