Vem sköter om ett dödsbo i Stockholm?

Ett dödsbo är det som finns kvar efter en avliden och detta räknas som en juridisk person fram tills det av kvarlåtenskapen är fördelad mellan arvingarna. Det är alltså – primärt – arvingarna som sköter om dödsboet även om det även kan vara möjligt att koppla in extern hjälp då just fördelning av ett arv kan innebära känsliga konflikter. För att undvika att sådana konflikter ska uppstå så anlitar man istället en boutredningsman som fördelar tillgångarna i dödsboet mellan delägarna i detta. Delägarna är alltså de som ska ärva. Detta dödsbo betalar även för den avlidnes begravning och allt som här denna till i form av sorgekläder, blommor, begravningsfika, gravsten, nekrolog och blommor och om vi tar en familj i Stockholm som exempel så kan det vara lättare att reda ut hur – konkret – det här med ett dödsbo verkligen fungerar.

Denna familj består av fyra syskon och har just fått reda på att deras mamma – efter en tids sjukdom – har avlidit. De kommer nu att vara delägare i ett dödsbo där alltså deras avlidna mor i juridisk mening fortfarande lever och det är kvarlåtenskapen efter henne som nu måste fördelas syskonen emellan. I detta dödsbo finns det följande saker: Ett hus i Stockholm, en bil, lösöre till ett värde av en halv miljon samt även några värdepapper vars summa är försumlig i sammanhanget.

Hur ska då delägarna till detta dödsbo i Stockholm hantera fördelningen?

Ja, det bästa här är ju att de först och främst – med hjälp av tillgångarna i detta dödsbo – reglerar eventuella skulder samt även betalar för begravningen och allt som hör den till. Med skulder menar vi här naturligtvis inte deras egna utan de eventuella skulder som deras avlidne mor genom åren dragit påg. Det kan alltså vara ett lån till huset i Stockholm, en sista hyra eller någon telefonräkning – huvudsaken är att dessa betalas först med hjälp av detta dödsbo.

Därefter – då begravningen är avslutad så är det dags för barnen att fördela kvarlåtenskapen och det är här som det största problemet ligger i hur man hanterar ett dödsbo. Detta dödsbo hade – som vi nämnde ovan – ganska stora tillgångar där huset i Stockholm måste räknas som den absolut största och det är också detta hus som alla vill ha.

Hur löser man då detta – att stycka upp huset i Stockholm är ju inget alternativ och då alla har samma rätt att ärva detta så framstår det ju som omöjligt. Ja, här får man helt enkelt koppla in en boutredningsman som efter sina kvalifikationer får ta hand om fördelningen av detta dödsbo och den delikata frågan angående huset i Stockholm kommer lämpligen att lösas genom att man tvingas sälja det och därefter dela vinsten mellan de fyra syskonen. Likaså kommer att ske med bilen och andra saker som tavlor, möbler och lösöre. Detta för att det ska bli så rättvist som möjligt och kan inte syskonen komma överens om fördelningen – ja, då måste extern hjälp tillkomma för att dela upp ett dödsbo och detta oavsett om staden heter Stockholm eller Östersund. Samma sak gäller alltså i hela Sverige.

Ytterligare information kring dödsbo kan du finna på denna sida: dödsbostockholm.nu